Isshin Ryu


Isshin Ryu - Historikk.

                 Tatsuo Shimabuku.

Isshin Ryu ble grunnlagt av Tatsuo Shimabuku (1906-1975). Shimabuku var født i en landby et stykke fra byen Shuri på Okinawa. Han ble interessert i karate som 12-åring og fikk sin barnelærdom fra sin onkel som hadde lært kampkunst under besøk i Kina. Første kjente læremester kom Shimabuku i kontakt med som 23-åring. Det var Chotoku Kyan (1870-1945) som er en kjent mester innen Shorin Ryu. Her gikk han i lære i fire år. Shimabuku hadde også en fasinasjon for Goju Ryu og oppsøkte så grunnleggeren Chojun Miyagi (1888-1953) og fikk en god del lærdom også der. Etter studiene hos Miyagi tok Shimabuki kontakt med Motobu Choki (1870-1944) og trente der i ett år. I 1946 startet Shimabuku sin egen dojo. Shimabuku var imidlertid ikke helt fornøyd med karaten sin og ekperimenterte mye med å utvikle og ta med seg det han mente var det beste fra Shorin Ryu, Goju Ryu og Kobudo (kampkunst som innebærer bruk av tradisjonelle våpen som eksembelvis bo, tonfa og nuchaku). 

En natt i 1955 drømte Shimabuku om en "gudinne av Isshin Ryu" som var halvt sjøslange og halvt kvinne. Dette representerte en slanges styrke og en kvinnes rolige sinn. Tre stjerner viste seg på nattehimmelen. Disse symboliserte Shorin Ryu, Goju Ryu og Kobudo. Stjernene var også et symbol på fysisk, mental og spirituell styrke, noe som er viktige egenskaper i Isshin Ryu. Den grå kveldshimmelen symboliserte fredfullhet og at karate kun skal brukes i selvforsvar. Når Shimabuku våknet var han bestemt på å starte sin egen stil, noe som førte til en offisiell opprettelse av Isshin Ryu i 1956. I bildet til venstre ser man alle disse elementene. Bildet benyttes også som logo/stilartsmerke for Isshin Ryu. Shimabuku endret senere navn til "Tatsuo", noe som betyr "dragemannen". 

                       Isshin Ryu.

Stilarten Isshin Ryu.

Isshin betyr "ett hjerte" og Isshin Ryu betyr dermed "ett hjerte skolen/læren". Stilarten har inneholder som sakt elementer fra både Shorin Ryu og Goju ryu. Ett spesielt særtrekk er imidlertid slag med vertikal knyttneve i stedet for horisontal. I Isshin Ryu mener man dette gir et raskere slag. Et annet særtrekk er at blokkeringer gjøres med muskelsiden i armen ut i stedet for bensiden. Dette skal gi en mykere blokkering og absorbere kraften i stedet for å møte hardt mot hardt. Isshin ryu er også kjent for sine spark som utføres med snert i stedet for gjennomtrengende spark som er mer vanlig i de ulike karatestilene. 

Når det gjelder kata finner man også her igjen kata fra Shorin Ryu og Goju Ryu. I tillegg har Isshin Ryu en del våpenkata hvor der brukes sai, tonfa og bo.

Glenn Maan © 2013-2018