Kyokushinkai


Kyokushinkai - Historikk.

                       Mas Oyama.

Kyokushin(kai) karate ble grunnlagt av Masutatsu Oyama (1923-1994). Oyama var født i den sørøstre delen av Korea, og det opprinnelige navnet hans var Choi Young Li. Under oppveksten studerte han flere koreanske stilarter. Da han i en alder av 13 år ble sendt på skole i Japan, begynte han sine karatestudier under Gichin Funakoshi (1868-1957). Han studerte senere Goju Ryu karate under So Nei Chu (1907-?) som var en av elevene til grunnleggeren Chojun Miyagi (1888-1953). Etter militærtjenesten isolerte han seg flere ganger i fjellene, der han brukte tiden til å trene og utvikle kyokushin-karate. I 1953 åpnet Oyama sin egen dojo i Tokyo. Til tross for dette reiste han mye rundt i Japan for å demonstrere karate, herunder i kamper med levende okser. Etterhvert fikk Oyamas stil og undervisning rykte på seg for å være hard, intens og praktisk med tanke på kamp. Han fikk også et rykte på seg for å være tøff med elevene på trening, noe som ikke så rent sjelden kunne føre til lettere skader. Dette så imidlertid ikke ut til å virke avskrekkende og personer fra hele verden ønsket å trene under Oyama. Mange av dagens ledere i de ulike Kyokushin organisasjonene som finnes begynte å trene under Oyama i den perioden.

Før sin død i 1994 hadde Oyama brakt Kyokushinkai til 120 land med over 10 millioner registrerte medlemmer. 

                     Kyokushinkai.

Stilarten Kyokushinkai.

Kyokushin karate regnes som en hard og sterk stil og konkurransene går etter knockdown-regler (fullkontakt). Kyokushin kan oversettes til "den ultimate sannhet" og må tolkes i en bushido kontekst hvor det er snakk om å oppdage eller se sin sanne karakter når man står overfor harde utfordringer. Et av målene i Kyokushin er å styrke og forbedre sin egen karakter ved å utfordre seg selv med hard og disiplinert trening. Videre er fokuset på på kamp (kumite) viktig og mye av treningen er relatert til dette. 

Når det gjelder kata finner man arv både fra Shotokan og Goju Ryu. Fra Shotokan har vi for eksempel de berømte Pinan kataene, Taikyoku og Kanku for å nevne noen. Fra Goju Ryu finner man blant annet Sanchin og Tensho. Oyama laget også noen kata selv som Sokugi Taikyoku serien og Garyu.Glenn Maan © 2013-2018