Shito Ryu


Shito Ryu - Historikk.

                     Kenwa Mabuni.

Shito ryu ble grunnlagt av Kenwa Mabuni (1889-1952). Mabuni var født i Shuri på Okinawa og begynte sin karatetrening som trettenåring under den kjente karatemesteren Yasutsune Anko Itosu (1830-1915). Her trente han iherdig i mange år og lærte mange ulike kata. En nær venn av Mabuni, Chojun Miyagi (1888-1953), intruduserte Mabuni for sin læremester Kanryu Higashionna (1853-1916), noe som førte til at Mabuni begynte å lære Naha-te i tillegg. Det kan også nevnes at selv om Mabuni var tro mot læren fra disse to mestrene, hentet han også lærdom fra andre. Blant annet Arakaki Seisho (1840-1918).

I 1929 flyttet Mabuni til Osaka på fastlandet i Japan hvor han underviste i karate på full tid. Han hadde i likhet med Gitchin Funakoshi (1868-1957) hatt flere turer til Japan før denne tid for å promotere karaten, blant annet i 1917 og 1928. Mabuni jobbet mye for å systematisere læring av karate og skrev også flere bøker.

Stilarten Shito Ryu.

                       Shito Ryu.

Når Mabuni startet å undervise karate på fulltid i 1929 gikk stilarten under navnet Hanko Ryu som kan oversettes til noe slikt som "halv hard". For å hedre sine to læremestre skiftet Mabuni navn til Shito Ryu. "Shi" kommer fra stavelsen i navnet Higashionna og stavelsen "to" kommer fra navnet Itosu. 

Shito Ryu er en stilart som har blandet elementer fra flere stiler, dog i hovedsak stiler med opphav i Shuri-te og Naha-te. Slik sett har Shito Ryu prøvd å bevare alle aspekter av den originale karaten fra Okinawa. For eksempel finner man en del dype stillinger som kommer fra Shuri-te arven og stiler som stammer derfra som eksempelvis Shotokan. Fra Naha-te har stilen tydelige elementer som sirkulære bevegelser, pusteteknikk og hard/myk karakteristikken som man finner i stiler som Goju Ryu og Uechi Ryu. 

Glenn Maan © 2013-2018