Shotokan


Shotokan - Historikk.

                 Gichin Funakoshi.

Shotokan karate ble grunnlagt av Gichin Funakoshi (1868-1957). Funakoshi ble født i byen Shuri på Okinawa. Som barn var Funakoshi preget av mye sykdom og dårlig helse. Foreldrene brakte han til til en karatemester ved navn Yasutsune "Anko" Itosu (1830-1915) som sammen med en annen mester ved navn Yasutsune "Anko" Azato (1828-1906), tok Funakoshi i lære. Treningen skulle vise seg å være bra for Funakoshi, og etter hvert frisknet han til og fikk betydelig bedre helse. 

I løpet av sin lære var Funakoshi også elev hos Arakaki Seisho (1840-1918) og Sokon "Bushi" Matsumura (1809-1896). Sistnevnte var også læremester for Azato og Itoso. Det var på bakgrunn av læren fra disse mestrene at Funakoshi senere skulle utvikle Shotokan. I så måte kan man si at Shotokan er en blanding av elementer fra disse læremestrene og da i hovedsak stilene Shuri-te (Matsumura) og Naha-te (Arakaki). 

Karaten til Japan.

I 1917 ble Funakoshi invitert til Japan for å demonstrere karate for utdanningsminestreriet. Noen år senere (1922) ble han invitert for andre gang. Tredje gang, også det i 1922, demonstrerte han karate for keiseren og hans familie. Funakoshi ble værende i Japan etter dette og bestemte seg for å promotere karaten rundt omkring. Egen skole ble startet og han reiste rundt om i landet og hold foredrag og demonstrasjoner sammen med sine elever. Siden karaten kom fra Okinawa og Japan på den tiden var veldig nasjonalistisk, ble kampstiler som ikke var Japansk sett ned på. Funakoshi kjempet i mot dette og i 1941 ble karate offisielt anerkjent som en Japansk kampform. Funakoshi regnes i dag som den som brakte den moderne karaten til Japan. I dag er Shotokan en av verdens mest utbredte karatestiler.

Stilarten Shotokan.

                       "Shotokan"

Funakoshi brukte aldri selv navnet Shotokan på sin karate. Etter Funakoshis død plasserte elevene et skilt med inskripsjonen Shotokan over døren til treningslokalet (dojo`en). Funakoshi brukte pseudonymet "Shoto" når han skrev filosofiske og poetiske verk. "Shoto" kan oversettes med "furu-bevegelse" (slik som furunålene beveger seg når vinden blåser gjennom dem). "Kan" kan oversettes til hus eller hall. Dette kan man lese som Shotos hus/hall.

Funakoshi var overbevist at karaten og treningen måtte gå hånd i hånd med det åndelige. Karaten skulle gjøre bidra til å gjøre deg til et bedre menneske hvor nøkkelord som respekt, medfølelse, tålmodighet m.m måtte tilstrebes. Denne filosofien var sterk preget av Bushido og Zen tenkning. Han skrev også 20 læresetninger (Niju Kun) som han mente enhver karateutøver burde følge. En av de mest kjente er "Hitotsu, karate ni sente nashi" som kan oversettes til "Det finnes ikke noe første angrep i karate"

Funakoshi mente at kata var kjernen i karate og hadde mye fokus på dette. Han mente videre at man kunne trene en håndfull kata hele livet før man mestret dem. Terping på de minste detaljer i kata og grunntrening er også noe som kjennetegner Shotokan i dag. Videre er stilarten kjent for dype stillinger som bidrar til å styrke musklene i underkroppen samt rette kraftfulle slag, spark og blokkeringer. Videre er andre stikkord hurtighet, effektivitet og kraft.

Glenn Maan © 2013-2018