Uechi Ryu

Uechi Ryu


Uechi Ryu - Historikk.

                     Kanbun Uechi.

Ueci Ryu ble grunnlagt av Kanbun Uechi (1877-1948). Uechi ble født på Okinawa og begynte sin kampkunstlære som barn hvor han lærte bojutsu (kamp med stav). Som nittenåring reiste han til Kina for å oppfylle sin drøm om å få trene kampkunst med kinesiske mestre samt for å slippe unna å bli innrullert i det Japanske militære, noe som Japan innførte på Okinava i slutten av 1800-tallet. Uechi endte opp med å lære en type Kung-Fu ved navn Pangai-noon under en kinesisk mester ved navn Shushiwa (1874-1926). I 1904 fikk Uechi sitt "mesterbevis" og startet litt senere sin egen dojo i Kina. Her underviste han til i 1910 hvor han bestemte seg for å dra tilbake til Okinawa. Dette fordi noen av hans elever hadde drept en mann med en åpen hånd teknikk i forbindelse med en eiendomskrangel. Etter denne hendelsen var han fast bestemt på å aldri undervise igjen. Han begynte å arbeide som vaktmester og etter å ha demonstrert til en kollega hvordan han skulle forsvare seg mot angripere, ble han til slutt overtalt til å begynne å undervise igjen. Etter noen år endte han imidlertid opp på fastlandet i Japan i en by ved navn Wkayama. Her giftet han seg i 1925 og opprettet en dojo som underviste i Pangai-noon Ryu (som kan oversettes til "halv hard og myk" skolen). Han underviste her til sin død i 1948. Hans sønn Kanei Uechi (1911-1991) fortsatte med farens verk og bidro til å systematisere læren og spre den videre i Japan og i utlandet.

Stilarten Uechi Ryu.

                       Uechi Ryu.

Det var først etter Uechis død at stilen fikk navnet Uechi Ryu. Dette for å hedre Uechi som grunnlegger og læremester. 

Uechi Ryu er som stilart fokusert på å styrke og "herde" kroppen. Videre er hurtige slag og spark og kombinasjon av sirkulære og lineære teknikker viktige kjennetegn. Selv om Uechi Ryu utviklet seg seperat i forhold til Goju Ryu, deler disse stilartene en del egenskaper. Dette har sammenheng med deres felles tilknytning til Kina og Kung-Fuén fra Fujian provinsen. Uechi Ryu er prinsippielt basert på bevegelsene fra Tigeren, Tranen og Dragen, noe som også vitner og røttene til Kina og Kung Fu. 

Når det gjelder kata så er det kun tre av disse som stammer fra Pangai-noon. Det er Sanchin, Seisan og Sanseirui. De andre katene i stilarten ble tilført stilarten av Uechi selv. Når det gjelder kataen Snachin så kan den se enkel ut i sin utførelse men det skal visst nok ta en livstid med trening for å mestre den fullt ut. Uechi skal selv ha uttalt "i Sanchin finnes alt". Med det mente han at stilartens sentrale elementer var å finne der.

Glenn Maan © 2013-2018